Jdi na obsah Jdi na menu

Bylinkové bonbóny

Doma vyrobené bonbóny z různých druhů bylinek vám přinesou mnohem víc, než ty kupované z obchodu či lékárny.

Při pohledu na složení jsem se docela pobavila, druhy, které jsem zkoumala, obsahovaly  0,98%  bylinného extraktu.

Některé obsahovaly i umělá sladidla.

A přitom je to úplně jednoduché....

 

hrst bylinkových listů - šalvěj, meduňka, máta, levandule nebo tymián

110 g třtinového cukru

120 g medu

ochutit můžeme citronovou šťávou, skořicí, zázvorovou šťávou....

 

Nadrobno pokrájené bylinky zalijeme v hrnku převařenou vychladlou vodou a necháme 24 h v lednici louhovat.

Vody dáváme jen trošku, aby byl výluh co nejsilnější. Cca čtvrt hrnku.

Po 24 h bude výluh hodně tmavý.

Nyní jej přecedíme do hrnce a přidáme k němu třtinový cukr.

Svařujeme na mírném ohni, až začne výluh houstnout.

Pak přidáme i med a po chvilce kápneme kapku výluhu na talíř, který jsme dali předtím vychladit do lednice.

Pokud kapka na talíři během chvilky ztuhne, je hotovo.

Těsně před koncem vaření ochutíme výluh citronovou nebo zázvorovou šťávou.

Skořici je lepší přidat už na začátku vaření výluhu.

 

Uvařený výluh lijeme po lžičkách na pečící papír a necháme ztuhnout.

Bonbóny odlepujeme postupně podle potřeby, nebo je můžeme dát do uzavíratelné dózy či sklenice anebo každý bonbón jednotlivě zabalit do papírků od bonbónů.

 

TIP : Do šalvějových bonbónů jsme přidali citronovou i zázvorovou šťávu, a přestože jinak šalvěj zrovna nemusím, bonbóny byly vynikající.

Levandulové bonbóny také mile překvapily, meduňkové neměly tak výraznou chuť, mentolové i tymiánové byly skvělé.

 

Bonbóny můžete cucat i při nachlazení, kašli, bolení v krku.....

 

Místo třtinového cukru zkuste třeba rýžový sirup ale nemám to vyzkoušené.

 

Líbil se vám recept ? Sdílejte ho.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář