Jdi na obsah Jdi na menu

Smetanová polévka s hlívou

Tuhle polévku můžete servírovat i jako sváteční...

 

1 cibule

1 tuřín

1/2 květáku

hrnek  nakrájené hlívy - předem cca 10 - 15 minut vařené

olej, sůl

špetka mletého kmínu

cca 3/4 l zeleninového vývaru nebo vody

rostlinná smetana dle chuti

popř. umeocet, pokud chcete polévku spíše nakyslou

 

Na rozpáleném oleji orestujeme pokrájenou cibuli a hned osolíme.

Tuřín oloupeme a pokrájíme na kostičky, květák rozebereme na malé růžičky .

K cibuli přidáme tuřín, chvilku restujeme a posypeme kmínem.

Nyní zalijeme vývarem či vodou a vaříme do úplného změknutí.

Potom rozmixujeme zeleninu tyčovým mixérem, buď úplně dohladka nebo můžete část rozmixovat a část květáku i tuřínu nechat vcelku.

A teď teprve dáme do polévky i hlívu.

Podle toho, jak moc chcete mít polévku smetanovou, přidejte rostlinnou smetanu, případně dochuťte umeoctem.

Já jsem umeocet tentokrát nedávala, polévka nám moc chutnala takto nasladko.

 

Na talíři polévku sypeme nějakou zelenou natí - v mém případě to byla jarní cibulka a trochu natě z daikonu.

 

TIP : Pokud vám zbyde z vaření hlívy tekutina ( takže vlastně houbový vývar ), určitě ji nevylévejte.

         Můžete ji použít při vaření dalšího jídla.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář