Chia jogurt s ovocem
Jestli jste jedni z těch šťastlivců, které mléčné výrobky nezahleňují a jste zdraví, občas si můžete dát třeba KVALITNÍ jogurt.
V létě si ho občas kupujeme taky a já z něj dělám tento dezert .
Výborně nahradí zmrzlinu a zvláště pro děti je rozhodně vhodnější - není zde žádný zmrzlý tuk, který naše tělo neumí nijak zpracovat, nejsou zde žádné chemické přísady, konzervanty, aromata, barviva apod......
A vzhledem ke své energii jin nás také příjemně ochladí.
1 kvalitní bílý jogurt (např. Hollandia )
oblíbené sladidlo ( rýžový sirup, med, slad...) - mě nejvíc chutná se sladem, dodává jogurtu karamelovou příchuť,
1 - 2 lžíce lněného oleje, ( dle chuti )
volitelné ovoce - jednou za čas dám banán, jindy borůvky, maliny, jahody, kousky broskví, meruněk, ostružiny, hroznové víno...banán nám chutná rozmačkaný vidličkou na kašičku,
různá semínka ( slunečnicové, dýňové, lněné, sezamové...), popř. oříšky nebo opražené ovesné vločky,
chia semínka
Chia přibližně hodinu před přípravou zalijeme trochou vody.
Semínka krásně zgelovatí a pak je vmícháme do jogurtu.
Přidáme ostatní přísady a můžeme podávat.
Už jsme také vyzkoušeli polít dezert rosolem z agaru ( mořská řasa která se používá na přípravu rosolů kvůli své želírovací schopnosti a zároveň nám dodá velké množství minerálů ) a byla to mňamka.
Agar se připraví dle návodu ve vodě ( nebo třeba šťávě z kompotu ) a pak s ním můžeme polévat nejen jogurt ale i třeba dort apod.
Zdroj foto : Pixabay