Hruškovo - dýňová svačinka
Hrušky můžete nahradit jablky, bude to stejně dobré.
Je lepší dát ovoce v poměru k dýni půl na půl nebo i víc ovoce než dýně.
200 g dýně ( hokkaido nebo muškátové-máslové )
250 g oloupaných hrušek
mini špetička soli
malá hrst rozinek
2 hřebíčky, popř. špetka skořice
agar, kukuřičný škrob nebo pudinkový prášek na zahuštění
šťáva z citronu
Dýni oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
Hruškám vyjmeme jádřinec a též pokrájíme.
Obojí vložíme do kastrůlku, přidáme sůl, hřebíčky, vodu - hladina vody bude zároveň s ovocem a dusíme doměkka.
Pokud se nám voda téměř vyvaří, trochu dolijeme.
Pak vyndáme hřebíčky a dýni s hruškami rozmixujeme. Můžeme i nechat sem tam kousky, nám to chutná víc než úplně hladké pyré.
Nyní zahustíme na konzistenci řidšího pudinku a přidáme spařené a propláchnuté rozinky.
Podle chuti okyselíme citronovou šťávou.
Naléváme do misek či hrníčků a navrch můžeme ještě přidat samostatně podušené kousky hrušek.
Samozřejmě lze také již k dýni přidat víc hrušek a pak je měkké odebrat a použít na ozdobu, tím také ušetříme nádobí.