Jdi na obsah Jdi na menu

Tapiokový pudink

 Z rostliny manioka, která připomíná vzhledem bramboru, se získává škrob – tapioka. 

Tapioka není alergenní a neobsahuje lepek.

Je proto skvělá pro lidi, kteří jsou alergici, pro vegetariány apod....

 

Obsahem výživných a zdraví prospěšných látek se řadí mezi jedničky ve zdravých potravinách.

tapioce najdeme poměrně vysoký obsah vápníku, železo, fosfor, a tzv. zdravé tuky.

Zároveň i spoustu sacharidů, takže pokrm s tapiokou nás zasytí na delší dobu.

Nejznámnější jsou asi tapiokové perly, které můžeme použít na přípravu právě tohoto pudinku.

Můžete vyzkoušet i tapiokovou mouku na zahuštění polévek či omáček a na pečení sladkého i slaného pečiva, nebo třeba bábovek.

 

Tapiokové perly jsou bílé kuličky, které se nejprve namočí a následně uvaří. Po uvaření se změní na průhledné.

Zároveň se zahustí, takže výsledkem je jakási kaše. Proto nezapomínejte pudink hlídat, a podle potřeby ředit.

 

PUDINK

1/2 hrnku rostlinného mléka

1/2 hrnku tapiokových perel

oblíbené sladidlo, skořici

ovoce dle chuti

 

Perly namočíme do studené vody, voda by měla sahat asi tak 1 – 2 cm nad perly.

Necháme je přes noc v lednici a druhý den nevstřebanou vodu slijeme, v kastrůlku smícháme s mlékem a mírným varem vaříme cca 10 minut.

Stále mícháme a v případě potřeby ředíme mlékem.

Po uvaření, protože nemají žádnou chuť, je ochutíme třeba skořicí a osladíme. Nám pudink chutná s rýžovým nebo javorovým sirupem. Pozor – rýžový sladí méně.

Pudink nalijeme do pohárků či mističek a ozdobíme drobným ovocem, čerstvým, mraženým či kompotovaným a můžeme posypat carobem nebo kakaem.

Výborná kombinace je také s kokosem, takže posypat kokosovými lupínky nebo uvařit v kokosovém mléce.

Anebo obojísmiley

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář