Jdi na obsah Jdi na menu

Sváteční salát

29. 9. 2017

Zbylo mi trochu polenty z jiného receptu, v lednici čekala Tofunéza až ji zpracuju a kořenovou zeleninu mám v lednici vždycky. Takže oběd byl jasný - bude bramborový salát ale pozor !

Bez brambor, bez vajec a bez salámu. 

Nejlahodnější je druhý den po uležení, to ani nepoznáte, že v něm nejsou brambory, protože se všechny chutě krásně spojí.

 

2 cibule (jedna na osmažení a druhá menší bude zasyrova)

2 mrkve

2 petržele

1/2 středního celeru

100 g dýně

 6 kyselých nebo ještě lépe kvašených okurek nebo jiná kvašená zelenina ( já použila zelí s mrkví- 5 lžic)

1,5 - 2 kelímky Tofunézy nebo Sojolky

olej, sůl, umeocet, pažitka nebo jiná zelená nať

popř. hrášek či kukuřice

asi 50 ml vody na podušení dýně

 

Kořenovou zeleninu očistíme a dáme vařit do osolené vody. Po změknutí ( pozor aby nebyla rozměklá ) ji vyndáme na talíř a necháme vychladnout.

Pak si nakrájíme cibuli a na troše oleje ji osmahneme. Až začne lehce chytat zlatou barvu, přidáme k ní najemno nastrouhanou dýni, osolíme a ještě chvíli orestujeme. Dýně se rychle začne přichytávat, takže opatrně, po chvilce ji zalijeme malým množstvím horké vody a pod pokličkou cca 5 minut podusíme.

Předem uvařenou a vychladlou polentu nakrájíme na malé kostičky a uvařenou kořenovou zeleninu též.

V míse smícháme polentu, zeleninu a osmaženou dýni a přidáme nadrobno pokrájenou syrovou cibuli.

Nezapomeneme na kyselé okurky, které také nakrájíme na malé kostičky a pažitku.

Pokud máte rádi v bramborovém salátu hrášek nebo kukuřici, klidně si je přidejte.

Salát dochutíme umeoctem, přiléváme po kapkách, je hodně slaný, a nakonec lehce vmícháme Tofunézu.

Pokud by salát byl na vás málo kyselý, přidejte kyselé okurky nebo kvašenou zeleninu, nebo umeocet popř. pár kapek jablečného octa.

 

TIP : Polenta nesmí být moc měkká aby se nám z kostiček neudělala při zamíchání kaše.

         Recept je vyzkoušený z dýně Hokkaido, která se nemusí loupat.

        Salát je výborný k  rybě, zeleninovým nebo luštěninovým karbanátkům, zdravé sekané nebo i pokladený na pečivu - obdoba chlebíčků s bramborovým salátem.

        Pokud vám vadí syrová cibule, spařte ji vařící vodou a pak teprve vmíchejte do salátu. Takto upravená je vhodná i pro lidi s oslabeným trávením.

        Salát je vhodný ke štědrovečerní večeři.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář