Jdi na obsah Jdi na menu

Třešňový džem bez cukru

Přirozeně sladký džem bez jediného zrníčka rafinovaného cukru.

Vhodným kořením podtrhnutá chuť i vůně třešní mě úplně dostala, asi neodolám a jednu skleničku hned použiju na lívanečky.

 

2 kg třešní

1/2 lžičky mleté skořice

3 hřebíčky

pár zrníček soli 

 

 

Výroba je úplně jednoduchá - čerstvě natrhané, hodně zralé třešně opláchneme vodou a vypeckujeme.

Dáme třešně do hrnce se silným dnem a malinko je osolíme - stačí pár zrnek .

Sůl dokáže z ovoce vytáhnout sladkost, takže výsledný džem bude dostatečně sladký.

 

Dál přidáme k třešním mletou skořici a do plátýnka si zabalíme hřebíčky. Uděláme velký uzel protože až se plátýnko obarví od třešní, může se stát, že ho nebudeme moct mezi třešněmi najít.

 

Pod pokličkou třešně dusíme - pustí hodně šťávy ( hlavně nepodlévat vodou ! ) 1 hodinu.

Pak pokličku odkryjeme a za občasného míchání vaříme, dokud se třešně nezačnou rozvařovat a houstnout.

Já jsem džem vařila dohromady 4 hodiny.

Je zapotřebí vařit velmi mírným varem - tekutina se pozvolna odpařuje - a eliminujeme možnost připálení.

 

Když jsou třešně husté, mazlavé a bez tekutiny, máme hotovo. Plátýnko s hřebíčky vyndáme.

Horký džem plníme do vyvařených skleniček a pořádně uzavřeme.

 

Můžeme sterilovat, abychom prodloužili trvanlivost.

Jak dlouho džem vydrží, zatím nevím, protože je to můj první pokus.

Ale až to zjistím, doplním to sem.

Z tohoto množství třešní mi vyšly 4 skleničky džemu ( 3 od přesnídávky a 1 od malého džemu )

 

Pomozte i ostatním žít zdravěji a sdílejte tento recept.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář