Kvásková vánočka
Vláčná a voňavá vánočka, která je zároveň i zdravá...
Podle ekologických pekařů, pečících své vyhlášené kváskové pečivo, je kvásek doslova lékem.
250 g aktivního kvásku - jak kvásek zaktivovat viz návod pod tímto receptem
200 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
100 - 150 ml vody
3 lžíce sušeného rostlinného mléka
špetka soli
3 lžíce oleje
pár kapek vanilkové esence nebo trochu pravé vanilky
nastrouhaná citronová kůra z půlky citronu
hrst rozinek předem propláchnutých a namočených
cca 7 lžic medu
mandlové plátky na posypání
Kvásek smícháme s ostatními ingredincemi a nakonec přidáme rozinky. Konzistence by měla být taková, aby se dala uplést vánočka, ale aby těsto nebylo tuhé.
Těsto necháme ještě kynout, mě to trvalo 2 hodiny.
Nenechte ho kynout zbytečně dlouho, aby nebylo těsto kyselé.
Z vykynutého těsta upleteme klasickou vánočku, nebo těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na vánočku.
Pár minut necháme ještě těsto kynout, pak povrch potřeme lehce olejem nebo vlažnou vodou a vložíme do předehřáté trouby.
Pečeme 10 minut na 200°C, pak snížíme teplotu na 190°C a dopékáme cca 20-25 minut.
Záleží na druhu trouby.
Špejli zapíchneme do středu vánočky a zjistíme, zda je už upečená.
Vršek vánočky by měl být zlatavý, ne tvrdý.
Mandlové lupínky můžeme dát na vánočku až ke konci pečení - je potřeba předem vánočku znovu potřít, aby se mandle dobře "přilepily".
Anebo jimi vánočku posypeme hned, před vložením do trouby, v tom případě je vhodné vánočku nahoře přikrýt alobalem, aby se mandle nespálily.
Pokud dáváte těsto do formy, mandlové lupínky vsypte jako první, na ně pak nalijte těsto.
Po upečení nechte vánočku důkladně vychladnout,my už byli nedočkaví, tak jsem ještě vlažnou nakrojila a pochopitelně se těsto trochu na řezu slilo.
Vánočku můžete těsně před podáváním posypat sušeným sladem či sušeným rostlinným mlékem.
Jak aktivovat kvásek :
3 lžíce kvásku
200 ml žitné mouky + 100 ml pohankové mouky
250 ml převařené vychladlé vody
Postupuji takto : večer vyndám z lednice kvásek, který uchovávám v uzavřené skleničce od přesnídávky.
Lžičkou ho vyškrábu do mísy a přidám mouku a vodu. Pořádně promíchám vařečkou, nechám ji v těstě stát a přikryju čistou utěrkou. Dám na linku nebo do trouby ( studené ! ) aby mísa nepřekážela a nechám přes noc kynout.
Kvásek může být samozřejmě i jen žitný nebo bezlepkový, záleží na vás.