Jdi na obsah Jdi na menu

Vánoční černá omáčka

Úvodem je nutno říct, že každý dělá tuto staročeskou dobrůtku trochu jinak.

Někdo používá vývar z kořenové zeleniny, jiný dává jako sušené ovoce i datle a fíky, a další sirup z cukrové řepy....

Zkrátka každý má ten svůj osvědčený a oblíbený recept.

 

Já se s vámi podělím o ten můj TOP recept, uvaříme si omáčku tak, jak ji vařila každé Vánoce moje maminka.

Takovou mám prostě nejraději a také ji dělám každoročně.

 

Množství zatím jen orientační, vždy všechno odhaduji, ale až omáčku budu letos dělat, vše odměřím a dopíšu sem do receptu.

 

1 přesnídávková sklenička povidel ( já používám bez cukru, domácí )

1 jablko

1 hruška ( může být i kompotovaná )

cca 1,5 l vody

sušené ovoce - rozinky ( těch dávám nejvíc ), meruňky, švestky

hrst vlašských ořechů

trochu arašídů

trochu mandlí

perník na strouhání ( běžně k dostání v obchodech )

možno i pár kapek rumu, já nedávám

 

POSTUP :

 

Dáme vařit vodu do vyššího kastrolu, přimícháme povidla, ovoce ( i to čerstvé  ) a ořechy.

Vaříme za občasného míchání, dokud není ovoce měkké.

Poté zahustíme nastrouhaným perníkem, ještě chvíli povaříme.

A máme hotovo...

 

Protože z klasických proslazovaných povidel byla omáčka vždy hrozně přeslazená, ještě když k tomu přičtu to sušené ovoce..., tak to dělám následovně:

Sušené ovoce zaliji vroucí vodou, scedím a chviličku povařím.

Vodu pak vyliji a do omáčky už přijde ovoce zdaleka ne tak sladké.

A pokud dáváte nějaké kompotované ovoce, přidejte ho až nakonec, ať se vám nerozvaří.

 

V průběhu vaření omáčku ochutnávám a podle potřeby ředím vodou či přidám trochu povidel nebo více perníku na zahuštění.

Prostě dle potřeby.

Tak ať vám chutná a podělte se o úspěchsmiley

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář