Žitné perníčky
Perníčky které se dají hned jíst. Do poloviny těsta jsem přidala lžíci kakaa a tak máme perníčky světlé i tmavé.
300 g žitné mouky
150 g mletých vlašských ořechů
6 lžic medu
4 lžíce sladu
1 vejce
špetka soli
3-4 lžíce perníkového koření
6 lžic oleje
1 a 1/2 lžičky jedlé sody
Do mísy si dáme tekutý med a slad, zalijeme olejem, přidáme vajíčko a snažíme se pěkně rozmíchat.
Pak přidáme ostatní ingredience a těsto důkladně propracujeme rukama.
Hotové těsto dáme aspoň na hodinku do lednice odpočinout. Potom ho necháme při pokojové teplotě trochu povolit, na pomoučeném válu vyválíme placku asi 3 mm silnou a vykrajujeme libovolné tvary.
Vykrojené perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem - bez papíru se připalují.
Vkládáme do pořádně vyhřáté trouby a pečeme při 180-190°C cca 5 minut.
Teplotu i čas uvádím pouze orientačně nejen vzhledem k různým druhům trub - každá peče trochu jinak - ale i vzhledem k tomu, jaké perníčky chcete mít.
Když jsou hodně světlé, jsou opravdu měkoučké. Pokud chcete perníčky spíš křupavé, nechte je upéct více do hněda.
TIP : Kdo chce, potře perníčky před pečením vajíčkem nebo se můžou péct i nepotřené.
Kdo nechce zdobit cukrovou polevou jako já, má na výběr sušené brusinky, rozinky, kokos, mandle, kousíčky křížal, semínka lnu, slunečnice, chia.......Fantazii se meze nekladou.
Myslím, že vejce v těstě nemuselo být, určitě by dobře drželo i bez něj, ale vyzkoušené to mám s vajíčkem.
Perníčky se dají jíst samotné i namazané nějakou dobrou marmeládou nebo povidly, nejlépe bez cukru.