Jdi na obsah Jdi na menu

Velikonoční nádivka

Odlehčená verze klasické nádivky s masem . Oves byl vařený zvlášť a k jáhlám jsem na konci vaření přisypala kuskus a nechala dojít pod pokličkou.

 

5 cibulí

hrnek vařených jahel

1/2 hrnku vařeného kuskusu

3/4 hrnku vařeného bezpluchého ovsa

2 mrkve

hrst nastrouhané dýně

1 malá petržel

1 balení uzeného tofu

3-4 stroužky česneku

olej, sůl

2 hrsti čerstvě utržených kopřiv

3 lžíce pohankové mouky

1 vejce od šťastných slepiček

cca 3 lžíce horké vody nebo vývaru

 

Cibuli pokrájíme na kostičky a osmahneme na rozpáleném oleji.

Osolíme a přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu. Necháme ji ze všech stran osmažit a nakonec k ní přidáme tofu.

Můžeme ho nastrouhat či nakrájet na drobné kostičky, já jsem udělala obojí.

Tofu jen necháme zavonět a vypneme.

Omyté kopřivy spaříme vroucí vodou aby nepálily a pokrájíme je na kousky. Lehce je rukou vymačkáme a přidáme k zelenině s tofu.

Tuto směs smícháme ve velké míse s již uvařeným obilím a prolisovaným česnekem.

Já jsem směs místy trochu mixla tyčovým mixérem, aby lépe držela pohromadě.

Důkladně vše promícháme, přidáme pohankovou mouku a pokud chceme tak 1  vejce.

Snažíme se o NEdrobivou konzistenci, směs by měla být lehce mazlavá, aby se nádivka po upečení nerozpadala.

Je možné, že budeme muset přidat trochu horké vody nebo vývaru, hlavně pokud jsme obiloviny uvařily úplně "dosucha".

 

Nádivku ochutnáme a podle potřeby případně dosolíme nebo zakápneme kvalitní sójovou omáčkou ( např. Shoyu, Tamari )

Pak už jen dáme do vymazaného pekáče, lžící pěkně uhladíme povrch a přiklopíme druhým pekáčem aby se nádivka nevysušila.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200-210°C přibližně 15-20 minut - podle druhu trouby.

Pokud chcete nádivku křupavější, ke konci pečení horní pekáč odklopte.

Dá se porcovat hned po upečení, ale lepší je to po vychladnutí.

Nádivka je výborná i studená.

 

TIP : Pokud nechcete použít vejce, přidejte více pohankové mouky - má dobré pojící schopnosti.

         Zároveň přidejte i více vody či vývaru aby nebyla nádivka suchá.

         Obilí můžete obměnit nebo upravit poměry podle svých potřeb.

         Kopřivy můžete nahradit pokrájenou řasou Nori ( nebo vločkami Nori ), Dulse nebo zelenou natí - pažitkou, petrželkou, jarní cibulkou, ptačincem žabincem, bršlicí  nebo třeba pórkem.

         

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář