Jdi na obsah Jdi na menu

Zeleninový vývar

20. 10. 2017

Domácí zeleninový vývar není jen o chuti. Je také doslova léčebný, protože je přímo nabitý vitamíny a minerály.

Při onemocnění, při kojení, po porodu, prostě v náročnějších situacích, můžeme vývar i pít samotný.

 

Co vlastně do vývaru patří ?

- slupky a odkrojky ze zeleniny

- mořská řasa

- listy ze zeleniny ( např. z kedlubnu, ředkviček, mrkvová nať )

- košťály

- oloupaný česnek a cibule ( nemusí být )

- stonky, třeba z petržele...

 

 

A co do vývaru opravdu nepatří ?

- nahnilá nebo plesnivá zelenina

- slupky z řepy nebo červené zelí, barva vývaru by byla nepříjemně červená nebo fialová

- slupky z česneku nebo cibule, vývar by zhořknul

 

Jak na něj ?

Slupky a odkrojky ze zeleniny, nasbírané za 2 - 3  dny z přípravy jídel pořádně propláchneme  v hrnci nebo velkém cedníku pod studenou vodou.

Poté je dáme do velkého kastrolu, přidáme kousek ( cca 4x4 cm ) mořské řasy a zalijeme studenou vodou tak, aby zelenina byla potopená.

Řasy střídám, na podzim a v zimě dávám hlavně kombu, která je vhodná právě na chladnější  období.

Nesolíme. Přivedeme k varu a mírným varem vaříme 20-30 minut, podle toho, jak chceme mít vývar silný.

V zimě a při zdravotních potížích  je vhodný dlouze vařený vývar, vaříme ho až jednu hodinu.

 

A co pak ?

Uvařený vývar necháme částečně zchladnout a přecedíme přes sítko do zavařovacích sklenic nebo jiné vhodné nádoby.

Mě se opět osvědčily zavařovačky, mám tak rovnou naporcováno.

Snažíme se vývar přecedit než úplně vystydne, protože vařená zelenina se po 2 hodinách vpodstatě začíná kazit a její zásadité účinky se mění na kyselinotvorné, což nechceme.

Vyvařenou zeleninu dávám pejskovi do jeho jídla, miluje třeba brokolici, tu sní i samotnou. Pokud pejska nemáte, nedá se nic dělat, musíte ji vyhodit. Už v ní není nic prospěšného.

Mořskou řasu buď nastříháte na kousky a přidáte do polévky, nebo ji též nastříhanou můžete dát na zeminu k rostlinám - doma v květináči, ale i na záhon. Je to dobré hnojivo.

 

Uvařený a přecezený vývar

Jasně, použijeme ho na přípravu polévek, omáček, slaných kaší apod. 

Není na něm nic složitého a chuťově, zdravotně i cenově opravdu stojí za to. 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář