Jdi na obsah Jdi na menu

Žitné perníčky

Perníčky které se dají hned jíst. Do poloviny těsta jsem přidala lžíci kakaa a tak máme perníčky světlé i tmavé.

 

300 g žitné mouky

150 g mletých vlašských ořechů

6 lžic medu

4 lžíce sladu

1 vejce

špetka soli

3-4 lžíce perníkového koření

6 lžic oleje

1 a 1/2 lžičky jedlé sody

 

Do mísy si dáme tekutý med a slad, zalijeme olejem, přidáme vajíčko a snažíme se pěkně rozmíchat.

Pak přidáme ostatní ingredience a těsto důkladně propracujeme rukama. 

Hotové těsto dáme aspoň na hodinku do lednice odpočinout. Potom ho necháme při pokojové teplotě trochu povolit, na pomoučeném válu vyválíme placku asi 3 mm silnou a vykrajujeme libovolné tvary.

Vykrojené perníčky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem - bez papíru se připalují.

Vkládáme do pořádně vyhřáté trouby a pečeme při 180-190°C cca 5 minut.

Teplotu i čas uvádím pouze orientačně nejen vzhledem k různým druhům trub - každá peče trochu jinak - ale i vzhledem k tomu, jaké perníčky chcete mít.

Když jsou hodně světlé, jsou opravdu měkoučké. Pokud chcete perníčky spíš křupavé, nechte je upéct více do hněda.

 

TIP : Kdo chce, potře perníčky před pečením vajíčkem nebo se můžou péct i nepotřené.

         Kdo nechce zdobit cukrovou polevou jako já, má na výběr sušené brusinky, rozinky, kokos, mandle, kousíčky křížal, semínka lnu, slunečnice, chia.......Fantazii se meze nekladou.

        Myslím, že vejce v těstě nemuselo být, určitě by dobře drželo i bez něj, ale vyzkoušené to mám s vajíčkem.

        Perníčky se dají jíst samotné i namazané nějakou dobrou marmeládou nebo povidly, nejlépe bez cukru.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář