VITAMÍNY na posílení imunity

S přicházejícím podzimem, který s sebou po teplých letních měsících přináší ochlazení a úbytek slunečního světla, se zvyšuje také riziko nachlazení či změny nálad. Děti se vrací do škol a školek, navštěvují různé kroužky, rodiče se setkávají na třídních schůzkách, obnovuje se zvýšené pracovní tempo a spolu s ním pracovní vytížení a stres, které významně oslabují náš imunitní systém.
Jak se bránit nachlazení a posílit imunitu? Jak snížit riziko onemocnění sebe i našich dětí?

Základem všeho je vyvážená strava, bohatá na vitaminy a minerály s hojným zastoupením zeleniny a ovoce, vyvarovat bychom se měli zejména jednoduchým cukrům, příliš tučnému a smaženému jídlu a také tzv. rychlému občerstvení. Přílohy bohaté na sacharidy a bílou mouku alespoň částečně nahradit luštěninami, zeleninou a žitnou nebo špaldovou variantou. Dodržovat pitný režim, který by měla z největší části tvořit čistá voda, dále jsou v chladném období vhodné také čaje nebo bylinné a ovocné nápoje a zeleninové šťávy. Oblíbené jsou také polévky, ať už se jedná o masové vývary, zeleninové vývary, nebo krémové polévky. Neměli bychom také zapomínat na dostatek pohybu (vždy s ohledem na věk a zdravotní stav), čerstvého vzduchu, pravidelný a kvalitní spánek a psychickou
pohodu.

Někdy je ale potřeba i vyváženou stravu doplnit vhodnými vitaminy, neboť jejich množství v přijímané stravě nemusí být dostatečné (zejména s ohledem na dostupnost kvalitních potravin a čerstvého ovoce či zeleniny). O které vitaminy se jedná?

O prvenství v žebříčku se dělí vitamin D a vitamin C. Vitamin C je ve vodě rozpustný vitamin, který se hojně vyskytuje zejména v ovoci a zelenině (paprika, kiwi, jahody, černý rybíz, citrusové plody, plody černého bezu, rakytník, acerola, ale také například zelí či kapusta). Doporučená denní dávka (cca 100 mg) se mnohonásobně liší od dávky, která se nárazově podává pro urychlení rekonvalescence při nachlazení (až 3 g). Vitamin C má silné antioxidační vlastnosti (chrání tělo před účinkem volných radikálů), podílí se na tvorbě kolagenu a společně se zinkem podporuje imunitu. Preventivně jsou vhodné varianty s postupným uvolňováním (nejčastěji v síle 500 mg denně), které zajistí tělu dlouhodobou víceméně stabilní hladinu. V případě onemocnění, jak už bylo výše řečeno, jsou pak vhodné vyšší tzv. nárazové dávky vitaminu C, které se mohou pohybovat až okolo 2 či 3 gramů denně.
Opatrnosti je potřeba u osob citlivých na vysoké dávky vitaminu C (hrozí kopřivka) a kombinace s některými antibiotiky, které riziko kopřivky zvyšují. V ostatních případech se nadbytek vitaminu C vyloučí močí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *